26.5.2014

Sata lasissa 13 - Astetta paremmat Viña Maipot

Vinã Maipon pääviinintekijä Max Weinlaub piipahti viime viikolla Helsingissä maistattamassa talon tyylikkäitä premium-viinejä Gran Devoción ja Limited Edition-sarjoista.
Jälleen tuli todistetuksi, kuinka sijoittamalla pikkuisen lisää viiniin, pompataan aivan uudelle laadulliselle tasolle.

Maxin mukaan Chilellä onkin kova työ näyttää viininystäville, miten hienoja viinejä maa tuottaa, kun siirrytään sen kymmenen euron perusviinin yläpuolelle.

Eikä tosiaan taivaisiin tarvitse hypätä, viitonen tai kymppi lisää ja ollaan jo aivan eri tason viineissä.
Maistoimme Gran Devoción Sauvignon Blancin Casablancasta (14,18€), joka sopii suomalaiseen kesäpöytään mm. vaaleiden kalojen tai rapujen kumppaniksi. Viinissä on mahtavaa yrttisyyttä ja mineraalisuutta, jotka tekevät siitä napakan nautittavan. Maxin mukaan Leyda ja Casablanca ovat parhaat alueet Sauvignonille, Limarin viinejä hän pitää liian vihreinä.

Casablanca on melko viileää aluetta rannikon ja aamusumujen ansiosta ja siksi viineissä onkin hyvä hapokkuus tuomassa rakennetta.
Viña Maipo tuottaa laaksossa kahdenlaista Sauvignon Blancia, joista simppelimpi tulee laakson lämpimämmästä päästä ja viileämmän alueen rypäleet käytetään tähän Gran Devocióniin.

Maxin lempilapsi Syrah taas istuu Maulen ja Maipon maaperään hyvin. Maulessa se saa maukkaita sekä aavistuksen pippurisia tummien hedelmien aromeja heijastaessaan kasvupaikkaansa. Gran Devoción Carmenere-Syrah (75/25) sai minutkin tykkäämään tavoistani poiketen Carmeneresta. Syrah antaa hillomaiselle ja parfyymiselle Carmenerelle kivaa nostetta.

Erityisen hyvä on Gran Devoción Cabernet Sauvignon-Syrah (85/15), jossa Cabernet´n köynnöksillä on ikää 25 vuotta.
Carmeneren Max kypsyttää amerikkalaisessa tammessa, muut viinit ranskalaisessa. Molemmat punaiset Gran Devócionit ovat vuosikertaa 2011 ja hinta on 14,18€. Ei paha.

Erittäin mieluusti maksan sen ekstrakympin Maipon Limited Edition Syrahista (20,90€). Tämä Syrah on kypsynyt ranskalaisessa tammessa 26 kuukautta, josta kolmannes on uutta. Nyt myynnissä olevaa vuosikertaa 2010 on tehty hieman reilu tuhat laatikkoa, eli saatavuus on oikeasti rajallinen. Upea, pippurinen ja elegantti viini kesän grilliruokien pariksi.

Last but not least - Alto Tajamar 2009 (70,60€). Suodattamaton, tasapainoinen, voimakas ja tummanpuhuva viini Maiposta. 82% Syrahia ja 18% Cabernet Sauvignonia parhailta tarhoilta on laitettu 30 kuukaudeksi ranskalaiseen tammeen kypsymään.
Viiniä on tilattu Suomeen erikoiserä, kannattaa vilkaista Alkon kotisivuja saatavuuden suhteen, jos haluaa tietää, minkälaista viiniä seitsemälläkympillä Chilestä saa. Voin kertoa, että hyvää.
Ei kommentteja: