17.4.2012

SAKSALAISTA MW-TEHOA SUOMESSA

Viime vuonna Saksa sai neljännen, ja ensimmäisen naispuolisen Master of Wine-tittelin haltijansa. Caro Maurer pakersi tutkinnon vauhdikkaasti ja sai matkan varrella useita stipendejä saksalaisella tehokkuudella kirjoitetuista parhaista esseistä.
Caro kertoi kymmenien tuhansien eurojen ja lukemattomien tuntien kantaneen hedelmää - töitä on enemmän, kuin ehtii tekemään. Hän toimii myös aktiivisesti Master of Wine- instituutissa, mentoroitavia on toistakymmentä ja ensimmäiset koulutusviikot ovat takanapäin. Caro on kolmensadan muun Master of Winen joukossa siirtynyt toiselle puolelle pöytää - opettamaan ja valmistamaan tuskaisia opiskelijoita tähän vaativaan puurtamiseen.
Caro toivoo uudistuksen tuulia instituuttiin ja niin myös monen muun lailla saksalaiseen, varmasti maailman monimutkaisempaan viinien luokitusjärjestelmään.
VDP (Verband Deutscher Prädikatsweinguter) säätää ja valvoo Saksan viinien laatuluokkia. Vuonna 1910 perustettuun yhdistykseen kuuluu yli 200 tilaa, jotka ovat sitoutuneet tiukkoihin säädöksiin. VDP viinit kattavat 12 % Saksan kokonaistuotannosta, kaikki tarhat ovat samanarvoisia ja ne on tähän vuoteen saakka luokiteltu viinien sokeripitoisuuden perusteella.
Nyt on kuitenkin Saksassa herätty terroir-ajatteluun ja VDP-järjestelmäkin halutaan muuttaa helpommin ymmärrettäväksi. Mallia on otettu Burgundin luokitusjärjestelmästä ja tästä vuodesta 2012 eteenpäin viinit jaetaan laskevassa laatujärjestyksessä seuraavasti:
1. VDP Grosse Lage  (Grand Cru)
2. VDP Erste Lage     (Premier Cru)
3. VDP Ortswein        (Village)
4. VDP Gutswein        (AOC)
VDP-viinit tulevat alueidensa parhailta tarhoilta ja siten ovat niiden hinnatkin korkeammat, Saksassa keskihinta liikkuu 20 euron molemmin puolin.
 Saksa on takuuvarmasti hyötynyt ilmaston lämpenemisestä ja viinit ovatkin ryhdikkäitä ja rakenteikkaita. Pääsimme Sipulissa maistamaan huippuvuoden 2009 tasapainoisia Rieslingejä ja Spätburgundereita, jotka ovat maan kaikkien aikojen lämpimimmän ja pisimmän kasvukauden tulosta.
1. Prinz von Hessen Riesling Classic
2. Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Qualitätswein
    Trocken
3. Marcobrunn Riesling Erstes Gewächs
4. Laurentiuslay Riesling Grosses Gewächs
5. Kalkofen Riesling Grosses Gewächs
6. Scharzhofberger Pergentsknopp Riesling
7. Assmannhäuser Höllenberg Spätburgunder Qualitätswein
    Trocken "aus dem Cabinetkeller)
8. Schlossberg Spätburgunder Grosses Gewächs

Ei kommentteja: