15.3.2014

Mainiot Massardit

Vanha tuttu Bernard-Massard oli maistossa perjantaina ja viinejä esitteli talon omistaja, Hubert Clasen, joka on rampannut Suomessa jo reippaasti toistakymmentä vuotta.
Bernard-Massardin viiniliike on perustettu vuonna 1921 ja omia viinitarhoja talolla on Schengenissä sekä Grevenmacherissa. Neljän miljoonan pullon vuosituotantoa varten rypäleitä ja mehua täytyy ostaa myös muualta, mm. Pohjois-Italiasta.

Kummasti tämä luxemburgilainen viinitalo on vain kuplinut itsensä suomalaisten sydämiin, sillä Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Brut (14,39€) on napannut Alkon kuohuviinirankingissa viime vuodelta yhdeksännen sijan. Tätä klassikkokuohuviiniä virtasi Suomessa huimat 117.074 litraa!
Hubert Clasen on siis syystäkin useasti nähty vieras maassamme ja talon vientikohteiden kärjessä keikumme kakkosena.

Suurin osa viineistä valmistetaan ruostumattomassa teräksessä ja reilu kolmannes vierailee tovin vanhassa suuressa puusammiossa, joka ei anna viiniin makua, mutta hieman enemmän rakennetta. Kaikki kuohuviinit kypsytetään 0,75 l pulloissa, joista viini sitten siirretään tarvittaessa pikkupulloihin, joita meilläkin Alkon hyllyillä sekä lentokoneessa on tullut vastaan. Prosessi on kallis ja siksi viinit eivät ole aivan halpoja. 

Oma ehdoton suosikkini kuohuviineistä ei toivottavasti hautaudu Alkon tilausvalikoiman uumeniin, sillä Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Brut Rosé 14,39 euron hinnalla on ehdoton must buy. Hinta ja laatu kohtaavat viinissä upeasti ja kun miettii, että näitä viinejä kypsytetään pullossa kahdesta kolmeen vuotta, hinta ei tosiaan päätä huimaa!Alkosta löytyy myös Massardin Millésime Brut 2010 (19,69€) ja sekin tilausvalikoimasta. Viinissä on aavistuksen verran vähemmän sokeria, 9 g/litra ja syvyyttä sekä tyylikkyyttä koko rahan edestä.

Meillä oli ilo maistaa myös talon puna- ja valkoviinejä, sekä makeita kuohuviinejä Bernard-Massardin lippulaivakuohuviinien jälkeen. Pakko sanoa, että on harmillista, kun Luxemburgin loppasuut juovat kaikki kuohumattomat viininsä itse, sillä niitä näkisin mielelläni myös Suomen markkinoilla.

Bernard-Massardin Riesling toimi parhaiten ruokien kumppanina. Maistoimme myös Pinot Noir Côtes de Grevenmacherin, joka paremmin viilennettynä olisi pessyt koko porukan. Château de Schengen Pinot Gris tai Auxerrois jos sattuu matkalla eteen, kannattaa myös ehdottomasti maistaa.Ei kommentteja: