23.3.2014

Kalifornian Bonterra & Jekel Siljalla


Pieni keväinen pyrähdys Tukholmaan Siljan Serenadella tai Symphonylla kannattaa ihan vaikka vain Bon Vivant-ravintolassa tarjolla olevan Menu Signature by Bonterran ansiosta. Moneen kertaan on tullut kruisailtua viinimenujen perässä ja nyt osui aika lailla nappiin!
Laivan samppanjan, Canard-Duchêne Cuvée Léonien (28,90!) sekä Egly-Ouriet Grand Cru V.P:n ääressä lähes seitsemän tunnin ja ruokalajin istuminen pyörähti kivasti käyntiin.. 

Pienen pientä säätöä tai paikan vaihtoa parin viinin kanssa menuun suosittelisin ja se onnistui vaivatta seitsemän ruokalajin ja viinin mittaan, eivätkä laivan suositukset nyt mitenkään metsään menneet. Aina voi kuitenkin laittaa hitusen paremmaksi, ellei vaatimattomasti peräti täydelliseksi..


Lista lähti käyntiin täydellisellä matchilla,
Salmon & Wasabi - Jekel Riesling Monterey
(marinoitua lohta, soija-wasabimajoneesia, rucolavinaigretteä, paahdettuja seesaminsiemeniä ja retiisi-tuorekurkkusalaattia)
Montereyn Arroyo Secon tasangon hiekkainen ja kivinen maasto tarjoaa köynnöksille riittävän vedenläpäisykyvyn, sekä samalla isot kivet varastoivat lämpöä, joka tasaa illan viilenemistä tarhoilla. Kasvukausi on pitkä ja kaikkiaan riittävän viileä Rieslingille, siitä pitävät huolen Montereyn vilpoisat tuulet sekä iltapäiväsumut yhdessä maaperän lämpötilansäätelyn kanssa. Nämä yhdessä aikaansaavat viineihin rakennetta ja syvyyttä sekä upeaa aromien konsentraatiota. Jekel Rieslingiä jättäisin myös hieman ruijanpallaksen ja kampasimpukan pariksi..



Iberico & Truffle ja Jekel Pinot Noir Santa Barbarasta rimmasivat  keskenään kuin nenä päähän. Viini oli ajateltu myös listan seuraavan ruokalajin, kurpitsa-chilicappuccinon ja paahdettujen cashewpähkinöiden kanssa. Keiton pariksi nappaisin mieluummin sitä seuraavan annoksen, kalan kanssa tarjotun Chardonnayn. Kuten huomaatte, tässä saa olla tarkkana, mutta kokeilu piristää annoksia kummasti.

Joka tapauksessa Iberico-possun poskiravioli, siitakesienet, madeirakastike ja tryffeli muodostivat sellaisen kombon, että alta pois. Siihen päälle upea Kalifornian Pinot Noir, niin ei voi paljon enempää toivoa. Ja mikäli tosiaan pyytää tässä kohtaa jo sen Chardonnayn, voi nauttia Pinot´n aivan rauhassa loppuun ennen keittoa..


Pumpkin & Chili -kurpitsa-chilicappuccino ja paahdetut cashewpähkinät - keitto oli juuri niin hyvää, kuin miltä se näyttää.

Halibut & Scallops ja Bonterra Organic Chardonnay North Coast (pariloitua ruijanpallasta, kampasimpukkaa, tähtianiskastiketta ja valkosipuli-puikulaperunakreemiä).
Tämän annoksen kanssa kokeilin myös Jekelin Rieslingiä, joka toimi vähintään yhtä hyvin kuin Chardonnay.
Mendocinon raikas ja kohtuudella tammitettu, hieman sitruksinen Chardonnay ei ollut lainkaan hullumpi kumppani tälle jälleen mainiolle annokselle. Kala hieman oli kuivahtanut, mutta muut aromit ja loistava kampasimpukka pelastivat nirppanokan annoksen.


70% Chardonnaysta käytetään ranskalaisessa sekä amerikkalaisessa tammessa ja malolaktinen käyminen antaa viinille runsautta ja kermaisuutta. Loput 30% käy viiniksi teräksessä, jotta viiniin saadaan raikkautta ja hedelmäisyyttä. Koko blendistä sitten vain 16% kypsyy uudessa tammessa, joka antaa hitusen vaniljaisuutta, mutta muuten jättää viiniin mahtavan hedelmäisen aromivalikoiman manteleista sekä trooppisista hedelmistä kermaisiin ja hunajaisiin vivahteisiin.

Kaikki viinit Butleria lukuun ottamatta tulevat laivan myymälöihin toukokuun alussa ja siihen saakka niitä voi tilailla Bon Vivantin viinibaarissa.


Onneksi istuimme illallisella pitkään ja hartaasti, sillä Bonterran biodynaaminen The Butler Rhone Blend North Coast Veal & Cabbage-annoksen kanssa oli jo viedä koko kielen mennessään.
Yhdistelmä annoksen häränhäntärilletten kanssa oli täydellinen.
Veal & Cabbage (Vasikan sisäfileetä, häränhäntärilletteä, punaviini-lakritsijuurikastiketta ja lämmintä kumina-kaalisalaattia).

Tämä vuoden 2007 Butler Mendocino Single Vineyard Cuvée rakentuu seuraavasti: 81% Syrah, 9% Grenache, 6% Mourvedre ja 4% Petite Sirah (ja sitä voisi juoda ikuisesti).
Rhônen tyylistä viiniä on kypsytetty 24 kuukautta ranskalaisessa tammessa, josta 75% on uutta. Täyteläinen, runsas ja kypsien hedelmien tumma viini kestää vielä vuosien varastoinnin.



 

Tässä kohtaa listaa luulin jo nähneeni parhaat palat, mutta suurin yllätys oli edessä. Vuohenjuustoa filotaikinassa Zinfandelin parina!

Goat Cheese & Beets meets Bonterra Organic Zinfandel North Coast
(Vuohenjuustoa ja punajuurihilloketta).
Aika herkkä vuohenjuusto ja tymäkkä Zinfandel ei ensimmäisenä tulisi mieleen yhdistää, mutta pari toimi fantastisesti. Punajuurihilloke rimmasi mehevää Ziniä ja vuodenjuuston raikkaus teki setistä mahtavan.



Nälkähän tässä tulee taas kirjoittaessa ja toivottavasti myös lukiessa, sillä menun päätös häämöttää ja jälkiruoaksi oli valittu marjaisaa valkosuklaata - White Chocolate & Blueberries Bonterran orgaanisen Muscatin kanssa.
 (Valkosuklaamoussea, viikuna-vaniljakakkua ja mustikkakastiketta). Kakku oli hieman raaka, enkä ole ihan varma, oliko kevyt Muscat sen paras kumppani, mutta raikas päätös upealle menulle joka tapauksessa. Bartolucci Vineyardin Muscatissa on sokeria 80g/litra ja alkoholia 8%.

Pitkään aikaan en ole törmännyt näin hyvään hinta/laatu-suhteeseen ja kivoihin viini/ruokapareihin, 139 euroa koko setti, eikä ole aamullakaan vielä nälkä!




Ei kommentteja: