25.2.2013

Vieraisilla Ch. Margaux´lla..Kyläiltiin Château Margaux´lla, joka on Premier Grand Cru Classè- luokiteltu huipputila - 82 hehtaaria punaisia ja 12 hehtaaria valkoisia rypäleitä, joista varsinkin vuosina 1953, 1961, 1982, 1996 ja 2000 on tehty yksiä maailman arvostetuimmista viineistä. Tila kuuluu eittämättä Bordeaux´n kirkkaimpaan kärkikastiin. Ch. Margaux´n toimitusjohtajan, Paul Pontallierin johdolla pääsimme vertailemaan eri maaperissä kasvaneita cabernet sauvignoneja vuosikertaa 2012 ja erot olivat huikeita. Kaikki olivat jo nyt tyylikkäitä free-run (vapaasti valuneesta) mehusta käytettyjä viinejä. Setin loppuun maistoimme vapaasti valuneen mehun jälkeen puristettua ja käytettyä viiniä (press wine), jonka hurjat tanniinit antavat lopulliseen sekoitukseen ikääntymispotentiaalia 50-100 vuoteen.
Paul Pontallierin mukaan tanniinit rakentavat viinin tyylin ja rakenteen, mutta eivät saa olla liikaa esillä valmiissa viinissä. Tästä johtuen talon tyyli onkin edelleen yksi tyylikkäimmistä ja feminiinisimmistä Bordeaux´n vasemman rannan topakoiden viinien joukossa.


Seuraavassa tastingsetissä maistoimme sokkona eri ajankohtina poimituista rypäleistä valmistettuja viinejä ja niiden eroja vuodelta 2010, eli kymmenen päivää ennen teoreettista poimintapäivää (110 päivää kukinnasta), teoreettisena poimintapäivänä, sekä kymmenen päivää sen jälkeen poimituista rypäleistä valmistettuja viinejä. Oli mielenkiintoista havaita, kuinka suurena erona 10 päivää poiminnassa tuntuu lopullisessa viinissä, sillä tuona kymmenen päivän ajanjaksona rypäleiden kypsyys ja tasapaino vaihtuu suuresti.

2010 vuosikerta on vielä liian sulkeutunut pullotettavaksi ja hyvä niin, sillä lopuksi pääsimme maistamaan yhtä Bordeaux´n viime vuosien parasta vuosikertaa, 2009. Talon ykkösviiniä Ch. Margaux´ta sekä kakkosta, Pavillon Rouge du Ch. Margaux´ta. Talon kakkosviinin laatu on niin huipussaan, että sitä valmistetaan suurin piirtein saman verran kuin ykkösviiniä, noin 130.000 pulloa vuodessa. Talon valkoviiniä, Pavillon Blanc´ia, valmistetaan noin 15.000 pulloa, kaikki määrät toki vuosikerrasta ja sen olosuhteista riippuen.


 Huippuvuotta 2009 Pontallier vertaa vuosikertaan 2000 ja sanoo sen olevan yksi talon historian parhaista. Vuosikerta 2009 on avoimempi kuin lämmin ja kuiva vuosikerta 2005, loistava vuosi sekin. Bordeaux´n viinit ovat nykyään aiemmin juotavissa kuin edeltäjänsä lämpimämmän ja ennen kaikkea kuivemman ilmaston ansiosta viimeisten viidentoista vuoden aikana.  
Pontallierin mukaan raikkaus on viinin laadun tae, joka muodostuu sopivista hapoista ja optimaalisen kypsistä tanniineista.Ch. Margaux´lla panostetaan tilalla työskenteleviin ihmisiin, sillä he ovat korkean laadun takana huipputasoisten rypäleiden ohella. Rypäleet poimitaan käsin ja valikoidaan tarkasti jo tarhalla. Korkealaatuinen rypäle ei huonommaksi muutu matkalla valmistamoon joten ammattitaitoinen tarhatyö ja maaperien vaihtelu yhdessä ovat näiden huippuviinien perusta.

 

Ei kommentteja: