Kyläiltiin Château Margaux´lla, joka on Premier
Grand Cru Classè- luokiteltu huipputila - 82 hehtaaria punaisia ja 12 hehtaaria valkoisia rypäleitä,
joista varsinkin vuosina 1953, 1961, 1982, 1996 ja 2000 on tehty yksiä maailman
arvostetuimmista viineistä.
Tila kuuluu eittämättä
Bordeaux´n kirkkaimpaan kärkikastiin. Ch. Margaux´n toimitusjohtajan, Paul
Pontallierin johdolla pääsimme vertailemaan eri maaperissä kasvaneita cabernet
sauvignoneja vuosikertaa 2012 ja erot olivat huikeita. Kaikki olivat jo nyt
tyylikkäitä free-run (vapaasti valuneesta) mehusta käytettyjä viinejä. Setin
loppuun maistoimme vapaasti valuneen mehun jälkeen puristettua ja käytettyä
viiniä (press wine), jonka hurjat tanniinit antavat lopulliseen sekoitukseen
ikääntymispotentiaalia 50-100 vuoteen.
Paul Pontallierin mukaan
tanniinit rakentavat viinin tyylin ja rakenteen, mutta eivät saa olla liikaa
esillä valmiissa viinissä. Tästä johtuen talon tyyli onkin edelleen yksi tyylikkäimmistä
ja feminiinisimmistä Bordeaux´n vasemman rannan topakoiden viinien joukossa.
Seuraavassa
tastingsetissä maistoimme sokkona eri ajankohtina poimituista rypäleistä
valmistettuja viinejä ja niiden eroja vuodelta 2010, eli kymmenen päivää ennen teoreettista
poimintapäivää (110 päivää kukinnasta), teoreettisena poimintapäivänä, sekä
kymmenen päivää sen jälkeen poimituista rypäleistä valmistettuja viinejä. Oli
mielenkiintoista havaita, kuinka suurena erona 10 päivää poiminnassa tuntuu
lopullisessa viinissä, sillä tuona kymmenen päivän ajanjaksona rypäleiden
kypsyys ja tasapaino vaihtuu suuresti.
2010 vuosikerta on vielä
liian sulkeutunut pullotettavaksi ja hyvä niin, sillä lopuksi pääsimme
maistamaan yhtä Bordeaux´n viime vuosien parasta vuosikertaa, 2009. Talon
ykkösviiniä Ch. Margaux´ta sekä kakkosta, Pavillon Rouge du Ch. Margaux´ta.
Talon kakkosviinin laatu on niin huipussaan, että sitä valmistetaan suurin
piirtein saman verran kuin ykkösviiniä, noin 130.000 pulloa vuodessa. Talon
valkoviiniä, Pavillon Blanc´ia, valmistetaan noin 15.000 pulloa, kaikki määrät
toki vuosikerrasta ja sen olosuhteista riippuen.
Huippuvuotta 2009 Pontallier vertaa
vuosikertaan 2000 ja sanoo sen olevan yksi talon historian parhaista.
Vuosikerta 2009 on avoimempi kuin lämmin ja kuiva vuosikerta 2005, loistava
vuosi sekin. Bordeaux´n viinit ovat nykyään aiemmin juotavissa kuin edeltäjänsä
lämpimämmän ja ennen kaikkea kuivemman ilmaston ansiosta viimeisten
viidentoista vuoden aikana.
Pontallierin mukaan raikkaus on viinin laadun
tae, joka muodostuu sopivista hapoista ja optimaalisen kypsistä tanniineista.
Ch. Margaux´lla
panostetaan tilalla työskenteleviin ihmisiin, sillä he ovat korkean laadun
takana huipputasoisten rypäleiden ohella. Rypäleet poimitaan käsin ja
valikoidaan tarkasti jo tarhalla. Korkealaatuinen rypäle ei huonommaksi muutu matkalla
valmistamoon joten ammattitaitoinen tarhatyö ja maaperien vaihtelu yhdessä ovat
näiden huippuviinien perusta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti