29.7.2011

ADIÓS, EL BULLI

Eräs huippugastronomian aikakausi päättyy, kun useasti maailman parhaaksi ravintolaksi valittu espanjalainen El Bulli sulkee huomenna ovensa. Neljänkymmenen ruokalajin illalliset on siis tältä osin syöty.
Ravintolan omistaja Ferran Adria on rikkonut rajoja ravintolassaan jo parinkymmenen vuoden ajan ja nyt on aika jättää tähtiravintoloitsijan vaativat tehtävät. Rakkaus gastronomiaan ei Adrialta kuitenkaan sammu. Barcelonan lähistöllä oleva ravintola aukeaa vuonna 2014 gastronomisen säätiön muodossa, joten työ jatkuu, mutta Adria pääsee omien sanojensa mukaan kuitenkin kiinni tavalliseen elämään. Viidesti maailman parhaaksi ravintolaksi valittua paikkaa ei nimittäin aivan stressittä pyöritetty. Vaikka ravintolaan sai odottaa pöytää kaksikin vuotta, ei raaka-aineiden ja huippuhenkilökunnan kustannusten jälkeen tulosta jäänyt, vaan tienesti piti hankkia sponsoreilta, kouluttamisesta sekä nimen antamisesta useiden ruoka-aineiden markkinointikäyttöön. 
Säätiön osalta aivan tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole ja varsinkin rahoitus on vielä hakusessa.  Adria on valmis käyttämään henkilökunnan palkkaamiseen muista bisneksistään tulevia varoja ja vanhassa El Bullissa tullaan pitämään jonkin verran erikoisillallisia tulojen keräämistä varten. Huippugastronomiaa tullaan siis Espanjasta saamaan jatkossakin.

Ei kommentteja: