6.7.2011

YLLÄTTÄVÄ KRAPULA



Viinietikettien alkoholipitoisuusmerkintöjen rajat hämmentävät ja aiheuttavat joillekin yllättävän krapulan, kun prosentit eivät kerrokaan koko totuutta. Puolen prosentin toleranssin salliva alkoholipitoisuuden ilmoittaminen on johtanut siihen, että useat tuottajat käyttävät sitä trendien mukaisesti hyväkseen. Nyt, kun kuluttajat haluavat matalampia alkoholipitoisuuksia, pitoisuus merkitään etikettiin alakanttiin. Loppupelissä kuluttajat voivat toki vain syyttää itseään, mutta kyllä useammassa lasillisessa alkoholin kokonaisvaikutus jo näkyy ja tuntuu.
Kaikkiaan 129.000 viiniä eurooppalaisilta viinitiloilta on tutkittu ja havaittu, että jotkut tuottajat ovat systemaattisesti merkinneet viiniensä alkoholipitoisuuden alakanttiin. Tutkimus kartoitti viinejä 16 vuoden ajalta. The American Association of Wine Economists selvitti, että 57 % tutkituista viineistä oli vahvempia, kuin mitä etiketti kertoi. Keskimäärin alkoholia oli 13,6 %, vaikka etikettien mukaan se oli 13,1 %.  
Eniten totuudenvastaisia, vaikkakin laillisia merkintöjä löytyi chileläisistä viineistä, mutta hyvin porukassa olivat myös Ranska, Espanja ja Italia. Yleisesti tuottajat myöntävät merkintöjen olevan tarkoituksellisia ja kysynnän mukaan muutettavia. Euroopassa sallitaan 0,5  prosentin ja esimerkiksi Kanadan Ontariossa jopa 1 prosentin toleranssi.
Sama tutkimus osoitti, että alkoholipitoisuudet ovat kautta linjan nousseet lähes prosentin verran, paikoin jopa enemmän. Uuden maailman viineissä on aikaisemmin ollut yleensä reilummin alkoholia eurooppalaisiin verrattuna lämpimistä kasvupaikoista johtuen, mutta esimerkiksi viime viikolla Ch. La Mission Haut Brion laittoi markkinoille 15 % alkoholia sisältävän viininsä 647 euron hintaan. Enää ne ajat ovat siis muisto vain, kun meilläkin Alkoissa etsittiin reiluja prosentteja, jotta saadaan enemmän vastinetta rahalle;).

Ei kommentteja: