Jacquesson- se lempisamppanja
Dizyn kylästä Champagesta
löytyy henkilökohtainen suosikkitaloni, Jacquesson. Talo
on perustettu vuonna 1798 ja monen mutkan kautta se päätyi Chiquet´n perheelle,
joka osti sen vuonna 1974. Veljekset Jean-Herve ja Laurent Chiquet ovat
parikymmentä vuotta muokanneet perinteisiä samppanjanvalmistusmenetelmiä, ensin
taistellen isänsä mielipiteitä vastaan, joka lopulta luovutti vuonna 1998 ja antoi poikien
tehdä kokeilujaan. Kaikki päätökset tehdään yhdessä ja Jean-Herven mukaan veljekset
ovat alusta saakka onneksi olleet suhteellisen yksimielisiä.
Jacquessonilla kaikki
lähtee maaperästä huolehtimisesta ja toisin kuin suurimmassa osassa taloista,
heillä pyritään valtavan sadon sijasta vähentämään tuotantoa parempien
rypäleiden aikaansaamiseksi. Vuonna 1998 viiniä tuotettiin 450.000 pulloa, joka
on nyt pudotettu 270.000 pulloon vuodessa. Pienemmillä satomäärillä saadaan
kypsempiä rypäleitä ja jokainen palsta käytetään ja kypsytetään tammessa
hiivasakan kanssa. Chiquet´n veljekset haluavat terroirin tulevan kaikissa
viineissään esille. Koska Champagnessa ollaan 10 asteen keskiarvolämpötilassa
vuoden mittaan, työ ei ole aivan helppoa.
Jacquessonin tarhat
sijaitsevat kahdenlaisessa hyvin erilaisessa maaperässä, Grand Vallee de la
Marne´ssa etelärinteillä, joissa kalkkimaaperä löytyy kerroksittain rinteen
syvyydestä riippuen ja Côte des Blancs´issa, jossa palstat ovat itäsuunnassa ja
kalkki löytyy maaperän pinnalta. Jacquessonilla on omia tarhoja noin 30
hehtaaria ja loput rypäleet ostetaan sopimusviljelijöiltä, joiden määrää
sitäkin on rajoitettu kahdeksaan hehtaariin. He eivät halua rypäleiden
matkaavan pitkiä matkoja eivätkä osta valmista mehua, vaan puristaminen täytyy
saada suoritettua mahdollisimman pian poiminnan jälkeen, siksi
sopimusviljelijätkin löytyvät aivan omien tarhojen vierestä. Näin on myös
helppo sopia kemikaalien käytön vähentämisestä ja muista orgaaniseen suuntaan
menevistä toimenpiteistä tarhalla, kun naapuri käyttää suurin piirtein samoja
metodeja.
Kemikaaleja maaperän
parantamiseksi ei juuri käytetä, pikemmin maaperää kynnetään paremman
ilmankierron ja tasapainon aikaansaamiseksi. Köynnösten välissä kasvatetaan
ruohoa, joka leikataan pari kertaa vuodessa. Ruoho pitää kosteustasapainon
kurissa. Köynnökset leikataan lyhyiksi, jotta saadaan estettyä niiden
innostuminen liikakasvuun. Ilmankierto köynnöksen sisällä on kosteassa
ilmastossa tärkeää, siksi lehtien ja terttujen määrää kontrolloidaan myös
tarkasti.
Kuten sanottu, rypäleet
puristetaan nopeasti niiden saavuttua valmistamoon. Jaquessonilla käytetään
vanhoja puisia puristimia, sillä ne on todettu yhtä hyviksi kuin uudet,
markkinoilla olevat mekaaniset puristimet. Chiquet´n miehet eivät näe syytä
vaihtaa hyvää puristinta toisenlaiseen hyvään joka investointina olisi kaikkien
pressien vaihdossa 1,2 miljoonaa euroa. Vaihto voi tulla kyllä kysymykseen, jos
löytyy laite, joka on edellistä parempi. Puisia leveitä vertikaalipressejä on
helppo käsitellä, rypäleet leviävät niin, että kaikki on näkyvissä ja
puristuksen jälkeen niitä on helppo siirtää talikolla pressin keskelle, jotta
mehu saadaan tasaisesti puristettua. Jacquesson käyttää ainoastaan ensimmäisen
puristuksen mehun, cuvéen ja vaihtaa tai myy toisen puristuksen, taillen, muille.
Huolellisesti puristettu mehu
on puhdasta eikä tarvitse muuta kuin alle vuorokauden luonnollisen kirkastamisen,
debourbagen, jolloin mehu jätetään tankkiin ja kaikki turha aines laskeutuu
tankin pohjalle. Tämän jälkeen mehu käytetään suurissa puutynnyreissä ja se
jätetään hiivasakan kanssa tynnyriin kuukausien ajaksi täyteläisten aromien
aikaansaamiseksi. Hiivasakkaa sekoitetaan kerran, pari viikossa ja
kirkastaminen tapahtuu jälleen luonnollisesti, kun mehu lasketaan tynnyristä
pois ja hiivasakka jää tynnyrin pohjalle. Minkäänlaista suodatusta Jacquesson
ei halua käyttää.
Lopullinen pulloon menevä
viini on kellarimestarin ja omistajien valitsema sekoitus, johon käytetään
kymmeniä viinejä eri palstoilta. Tähän sekoitukseen käytetään myös reserve-viinejä
vanhemmista vuosikerroista. Monesta samppanjatalosta poiketen Jacquessonilla ei
ole tarkoituskaan saada jokaisesta vuosikerrasta edellisen kaltaista,
päinvastoin.
He haluavat, että jokaisella sekoituksella on oma karaktäärinsä ja
siksi ne ovatkin etiketeissä numeroitu 700-sarjan luvuilla. Meillä lienee parhaillaan
myynnissä 734 ja 735.736:n pitäisi tulla Suomen markkinoille marraskuussa. 734:n perusta on vuosikerta 2006 ja 735:n 2007.
Numerointi sai alkunsa siitä, että päätettiin merkitä pulloon, monesko talossa
tehty cuvée on kyseessä. Eli mitä pienempi numero, sitä vanhempi viini on nenän
edessä. 700-sarjan lisäksi Jacquesson valmistaa palstaviinejä Dizy´n, Avize´n
ja Ay´n tarhoilta. Vuosikertamerkintää etiketeissä ei näy enää vuoden 2002
jälkeen, sillä Jean-Herve Chiquet´n mukaan olisi melko hullunkurista
markkinoida mahtavaa vuosikertaviiniä ja erinomaista cuvéeta samanaikaisesti. Pullossa viinit sitten makailevat
sekoittamisen ja toisen käymisen jälkeen hiivasakan kanssa vuosikausia, jotkut
jopa viisitoista vuotta, ennen kuin ne pääsevät markkinoille.
Jean-Herve Chiquet´n mukaan tätä roseeta, joka näyttää australialaiselta kuohuvalta shiraz´lta, ei suositella henkilölle, jolle maistuvat elegantit, Billecart-Salmonin kaltaiset roseeviinit. Vuosien kokeilujen jälkeen hänen mielestään vuonna 2007 löytyi talolle sopiva tyyli.
Ylipäätään hän suosittelee lukemaan pullojen takaetiketit, sillä heillä niihin ei paineta mitään talon historiakertomuksia, vaan faktat kyseisestä viinistä, tarhoista ja jäännössokerista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti