19.3.2013

Laurie Hook & Beringer

Vuodesta 1986 kalifornialaisen Beringerin viinitalon viinintekijänä touhunnut Laurie Hook kävi maistattamassa mahtavan tuhteja ja lämpimiä viinejään Helsingin kirpeässä pakkassäässä. Ilman puolesta voi sanoa, että kyllä nämä viinit sopivat vielä sesonkiin!

Muistelimme ja myös maistelimme vanhojen hyvien aikojen viinejä vuodelta 1989, jolloin ei vielä eri maaperiä ja niiden vaikutuksia seurattu iPadin ja Google Earthin gps-sovellusten avulla.

Laurie on vuonna 1876 perustetun Beringerin seitsemäs pääviinintekijä. Hän on valmistunut uuden maailman viininvalmistuksen mekasta, Kalifornian Davis-yliopistosta ja Laurien mentorina on toiminut Ed Sbragia parinkymmenen vuoden ajan.

Vaikka tekniikka on muuttunut ja auringon kulmaakin köynnöksiin mitataan uusilla Sunseeker-ohjelmilla, on loppupelissä viinintekijän tehtävänä paikata huipputekniikan jättämät aukot.

Viinejä maistetaan ja maistetaan, kunnes se oikea sekoitussuhde löytyy. Laurie kuvaa onnistunutta viiniään sellaiseksi, jonka kanssa hän viihtyisi 12 tunnin lennolla Kaliforniasta Australiaan ja olisi ihan happy.
Ihan onnellisia olimme mekin, kun saimme mahdollisuuden maistaa tällaista settiä viinintekijän johdolla.

Kuten Ruotsin lahja viinitaivaalle, Niclas Tuomela, asian kiteytti, hyvä viini on hyvä ensimmäisestä päivästään lähtien ja pääsimmekin toteamaan, mitä muutaman tai useamman vuoden  kypsyminen tekee näille Kalifornian viineille, joissa tavaraa ja laatua on vaikka muille jakaa.
Alkon valikoimasta kannattaa napata tutut Beringerit, Founder´s Estate Merlot 2010 ja Clear Lake Zinfandel 2010 (Zinfandel saapuu joulupukin matkassa oman kuuseni alle joka vuosi), sekä tilausvalikoimasta mahtava Private Reserve Chardonnay 2008. Clear Lake Zinfandel tulee Napan pohjoispuolelta vulkaanisesta maaperästä, jossa rypäleet kypsyvät myöhään saavuttaen upean intensiivisyyden, jota hyvät hapot kannattavat.



Private Reserve Chardonnay näyttää, mitä yhdeksän kuukautta tynnyrissä hiivasakan kanssa saa soramaan rypäleiden tuotoksen kanssa aikaiseksi. Tammea viinissä on ja se tuntuu, mutta on myös hienosti integroitunut. On viinillä kyllä hintaakin, 55,90€.

Ravintola Lasipalatsin kuuluisat blinit sopivat kuin nenä päähän tämän tuhdin, voimaisen viinin parina.

Napa Cabernet Sauvignon 2009 tarjosi hyvää hinta/laatusuhdetta, tullee olemaan kolmenkympin paikkeilla, jos joskus Suomeen rantautuu. Rypäleet viiniin saadaan Napan seitsemältä eri ala-apellaatiolta ja vuosituotanto on kuusituhatta laatikkoa.

Pääruokana tämän hmm.. kevyen blinin jälkeen söimme poroa juuresten ja sienten kera. Niclas kertoi vanhempien viinien sopivan loistavasti varsinkin juureksia sisältävien annosten pariksi ja kaatoi laseihimme 1989 Napa Valley Cabernet Sauvignonin sekä Chabot Vineyards Cabernet Sauvignonin samalta vuodelta.

Viineissä on aavistus Cabernet Franc´ia, joka antaa niihin viimeisen silauksen täyteläisyyttä sekä hieman nostetta.

Maistoimme myös Chabot Vineyards Cabernet Sauvignonin vuodelta 2009 ja Private Reserve Cabernet´n, vuosikertaa 2005, joka oli täyskymppi.

Laurie kertoi vuoden 2005 viinien vain yksinkertaisesti olevan "valmiita" heti kärkeen, kun esimerkiksi vuosikerrat 2006 ja 2007 antoivat hieman odottaa itseään.
Viiniä löytää Arkadian myymälästä, 66,40€.


Ei kommentteja: