5.11.2010

Viesti Leonardo Frescobaldilta – muisto upeista viineistä !Dear Mrs. Siren,
I was very pleased to meet with you at the Italian Embassy on November 5th.
I appreciate that you have accepted the invitation to participate to the vertical tasting our two most prestigious wines: Pomino Benefizio and Mormoreto, wines that have a very special and important meaning for me and for all at Frescobaldi for the unique story that they represent. 
Also for me the vertical tasting was a unique occasion because it doesn’t happen very often that such old vintages are pulled out from our Family wine library and your presence gave me the pleasure to share them with you and to me in particular the emotion to re discover the fruits of different seasons.  
With my warmest and cordial regards.
Leonardo Frescobaldi
Presidente
Marchesi de' Frescobaldi Società Agricola S.r.l.
Italian kuuluisan viinitalon Frescobaldin isäntä itse, Leonardo Frescobaldi tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden päästä maistamaan talon helmiä vuosikertavertikaalissa Helsingissä. Maistettavana olivat Chardonnay Pomino Benefizio 1990, 1998, 2003, 2007 ja 2008 sekä Bordeaux-blendi Mormoreto 1985, 1994, 1999, 2004 ja 2007.
Frescobaldit aloittivat viininviljelyn Toscanassa jo 700 vuotta sitten ja kolmenkymmenen sukupolven ajan viininteko on pysynyt perheen käsissä. Meilläkin tuttuja viinejä ovat mm. Castello di Nipozzano, Castelgiocondo ja Tenuta di Castiglioni.
Pominot viljellään korkealla sijaitsevalla yhdeksän hehtaarin tarhalla, joka antaa viineihin hyvän hapokkuuden lisäksi ikääntymispotentiaalia, raikkautta ja yllättävää suolaisuutta, joka johtuu maaperän mineraalisuudesta. Rinteet ovat etelään ja lounaaseen ja sijaitsevat noin 700 metrin korkeudessa. Frescobaldin mielestä tämä on juuri oikea paikka Pominoille, jotka ovat todellisia terroir-viinejä.
Kuten useilla viinitaloilla, Frescobaldillakin uuden tammen käyttö on vähenemään päin ja viineistä löytyy enemmän hedelmää ja luontaisia aromeja. Kaikki maistetut Pominot lämmintä vuotta 2003 lukuun ottamatta olivat 100 % Chardonnay-lajikkeesta valmistettuja. Vuonna 2003 Chardonnay sai seurakseen 15- 20 % Tramineria, joka on antanut viiniin lisää aromikkuutta ja hunajaisia eksoottisen hedelmän vivahteita.
Jopa iäkkäämmistä viineistä löytyi hienoa hapokkuutta, joka tuki viinien jo hieman eksoottiseen hedelmään kääntynyttä aromimaailmaa ja pähkinäisyyttä. Nuoret 2007 ja 2008 vaativat vielä aikaa saavuttaakseen aiempien vuosien viinien huikean tasapainon.
Mormoreto juhli vuonna 2007 25-vuotisjuhlavuottaan. Tähän viiniin käytettävät rypäleet ovat vaihtuneet jonkin verran vuosien saatossa. Tarhoja on 25 hehtaaria ja niillä viljeltävät rypäleet ovat: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ja Petit Verdot. Rinteet ovat lounaaseen ja noin 300 metrin korkeudessa.
Vuoden 1985 Mormoreto veti aivan mykäksi. Upea viini, josta löytyi klassiset Bordeaux-aromit. Tätä viiniä olisi sokkona mahdoton laittaa Toscanaan! Viinissä kaikki elementit olivat löytäneet oman paikkansa. Vuonna 1985 Mormoretoon käytettiin 90% Cabernet Sauvignon- ja 10% Cabernet Franc-lajikkeita. Tätä viiniä ei tietenkään saa enää mistään, mikä on ehkä onneksi kukkarolle..
Vuonna 1994 rypälesuhde oli 80/20 ja 1999 viiniin oli jo lisätty Merlot, jota on viinissä neljännes. Maistettavana olleet 1999, 2004 ja 2007 vaativat vielä kypsymistä. Kahteen jälkimmäiseen viiniin ovat päässet jo kaikki BDX-lajikkeet: 60% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 12% Cabernet Franc ja 3% Petit Verdot.
Joskus sitä miettii, miksi kukaan haluaa Toscanassa viljellä muita, kuin alueen alkuperäisiä lajikkeita, mutta näiden viinien kohdalla vastaus on ilmiselvä. Viineistä tulee mahtavia!

Ei kommentteja: