9.11.2010

Suomen Munskänkarnan 10-v. juhlat ja Lahtea


Muutama viikko sitten vietettiin Suomen Munskänkarnan 10-v. synttäreitä Lahdessa Sibeliustalon Casseli ravintolassa. Juhlaan saapui seitsemisenkymmentä ahkeraa viininharrastajaa eri puolilta Suomea. Koska Munskänkarnan ydinajatus on levittää viinitietoutta, ilta aloitettiin pienellä esitelmällä ruoan ja viinin yhdistämisestä. 
Puhujana toimi Mika Vanne Winesense Oy:stä. Aluksi Mika piti pienen, kepeän- ”poliittisen” katsauksen maamme alkoholipolitiikkaan. Etenkin siihen, kuinka valtion hallinnoimat yhtiöt suoltavat markkinoille halpoja väkeviä juomia ja juomasekoituksia. 
Useat näistä ovat hiukan huolestuttavasti suunnattu nuorille, joiden alkoholinkäytöstä ollaan ja syystäkin, huolissaan. 
Itse luento oli peruskuviota siitä, miten viini ja annos toimivat yhdessä. Ja miksi näin on. Ei uusia keksintöjä, mutta kivasti puhuttu, eikä kertaus ei koskaan ole pahitteeksi. Erona VRHE-messujen saman teeman esitykseen oli rasvan mukaan ottaminen kokonaisuuteen. Annoksen rasvaisuus Mikan mukaan rakentaa siltaa eri makujen, komponenttien ja viinin välille.
Juhlaillallisella oli joka lajille kaksi Mikan valitsemaa viiniä. Illallisella jokainen sai leikkiä ja kokeilla miten oma maku toimi. Loppujen lopuksi kysehän oli tässä omasta mieltymyksestä, kuten aina.

Alkumalja Mezikka, Hermannin viinitila, Ilomantsi!
Vuohenjuustotoast - Philipp Kuhn SB 2009 Pfalzista ja Bellingham Bernard Series Old Vine CB 2008 Etelä-Afrikasta
Ankarinnalle - Ruperpan 2006, Pieropanin IGT Venetosta ja ”Sophia” Gimblett Gravels Vineyard 2006, Craggy Range, Hawkes Bay, Uudesta-Seelannista Bordeaux-tyylinen viini
Suklaakakkua - Maury Vintage Charles Dupuy 2005, Mas Amiel ja BA Zweigelt Pinot Noir 2007, H&C Nittnaus. (Zweigelt-PN jäi täysin suklaakakun jalkoihin).
Sitten hypätään Lahteen. Mitä kaupungilta löytyi…
Taivaanranta
Teerenpelin tislaamo sijaitsee paikan kellarissa. Tästä huolimatta se on oikeastaan täysin suuntautunut ruokailuun, ei juomiseen. Lista on yllätyksetön, grilliorientoitunut.  Pikkunälkään kokeilimme sipulikeittoa ja halloumisalaattia. Molemmat olivat oikein nautittavia, mutta sipulikeitto suorastaan loistava. Paikan viinilista on yllättävän hyvä ja monipuolinen. Sieltä puuttuu ilahduttavasti perusbulkit. Kun palvelukin oli sujuvaa ja ammattitaitoista ei voi muuta, kuin suositella paikkaa!
Mutta...myöhemmin illalla liki tyhjään ravintolasaliin oli henkilökunnalle hyvin vastahakoista ottaa kymmenen hengen seuruetta muutamalle pullolle viiniä. Harvoin on näin vaikeaa.
Roux
”Sunnantaibuffa”. Periaatteessa vastustan buffaa, se ei vain ole minun juttuni. Tällä kertaa vastassa oli kuitenkin kerrassaan mainio esitys. Alkuun oli mustajuurikeittoa, sitten notkuva pöytä täynnä kylmiä kaloja ja lihoja. Lähiruokaidea näkyi valikoimassa erinomaisesti. Pääruoaksi oli kolme vaihtoehtoa, tarjoilijan mukaan hieman ”ronskeja” ja maalaismaisia. Valitsin Vesijärven kuhaa korvasienikastikkeessa. Maukasta, hienosti tehtyä. Jälkiruoaksi oli pöydässä kotimaisia juustoja sekä lakkakakkua. Onneksi junalle on pieni alamäki, niin kieriminen sujui hyvin:)
Ravintolan viinilista on houkutteleva, täytyy joku ilta tehdä retki ja syventyä sen herkkuihin. 

Ei kommentteja: