16.11.2010

GAJA SAVOYSSA 16.11.


Voiko sateista marraskuuta paremmin viettää, kuin lounaalla Savoyssa Gajan viinien sekä niiden ihastuttavan lähettilään, Gaia Gajan seurassa. Ei voi.
Tämän varmasti yhden Piemonten kuuluisimman viinitalon isäntä Angelo Gaja, on nostattanut ristiriitaisiakin tunteita vuosien varrella, mutta viinit puhuvat puolestaan. Angelo, joka tarttui perheyrityksen johtoon vuonna 1961, vei talon viinit maailmalle, viisveisasi säännöistä ja teki sellaisia viinejä kun katsoi markkinoiden kaipaavan ja onnistui.
Tänä päivänä Gaja viljelee Piemontessa tarhoja, jotka jakautuvat Barbarescon, La Morran, Treison, Barolon sekä Serralunga d´Alban alueille. Nebbiolon ja Barberan lisäksi lajikkeisiin kuuluvat Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay sekä Sauvignon Blanc. Gajan aluevaltaukset ylettyvät Toscanaan saakka, josta upeat Promis, Magari ja Darmagi ovat kotoisin. Viinejä saa Alkon tilausvalikoimasta ja niitä tuo maahan Fine Brands Oy.
Savoyssa hemmoteltiin:
  • Paistettua hummeria ja tryffelirisottoa – Gaia & Rey Chardonnay 2005 (Alko 105,90)
  • Ragout hirven sisäfileestä ja sipulipyreetä – Barbaresco 2007
  • Timjamivoissa paistettua vasikanfileetä ja mustajuurta – Costa Russi 2000
  • Valikoima kypsytettyjä juustoja – Magari 2007 (2006 Alko 49,00)
Barbaresco toimi itse asiassa kypsää Costa Russia paremmin vasikan kanssa ja Costa Russi taas on helmi ihan sellaisenaan, eikä ollenkaan huono Magarin seurassa juustojen kanssa. Viininenän taivas!
Näitä viinejä joulupöytään, itselle, ystäville, minulle ;) !

Ei kommentteja: