2.6.2015

Sata lasissa 23 - Loma & Charles HeidsieckHuhtikuussa kaivauduimme Champagnen matkalla Reimsissa Charles Heidsieckin kellareihin ja nyt loman kunniaksi  lienee syytä avata pullo Charlesin samppanjaa, vaikka vähän varpaita paleleekin.

Charles Heidsieck Réserve Brut löytyy Alkon vakiovalikoimasta hintaan 49,90€, joka on löytö!
Samppanja on kuiva ja hapokas. Sen tasapainoinen mineraalisuus ja napakka sitruksinen aromimaailma kaipaa äyriäisiä, ostereita tai muuten vain hyvää seuraa.
Maaliskuussa Alko hankki kertaostona vuosikertaa 2005, joka lienee kaikki jo myyty. Hinta-laatusuhde oli loistava, 69,90€, eli jos jossain tulee vastaan, osta pois.

Charles Heidsieck on perustettu 1851 ja kun talon samppanja palkittiin vuonna 1859 Bordeaux´ssa kultamitalilla, menestystarina Euroopassa sai alkunsa.
Viinintekijät sukupolvesta toiseen ovat päättäneet käyttää Brut Réservessä 40% vanhojen vuosikertojen reserve-viinejä sekä yhden kolmanneksen kutakin sallittua lajiketta - Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier.

Vuosikertasamppanja 2005 on 11 tarhan viini, jossa on 60% Pinot Noiria ja 40% Chardonnayta. Se on runsas, pyöreä, kermainen ja mineraalinen samppanja, josta löytyy punaisen omenan aromeja.
 
Heidsieck ei tehnyt vuosikertaa 2002, vaikka vuosi oli hyvä. He katsoivat tarpeellisemmaksi laittaa viinit reserve-varastoon myöhempää käyttöä varten.


Pullon muoto mukailee tätä yhtä kellarinmutkaa
Reimsin alla loputtomina kiertelevistä kalkkikivikäytävistä. Kaula on pullossa normaalia samppanjapulloa kapeampi, jolloin viiniin pääsee kypsymisen aikana vähemmän happea ja aromit säilyvät paremmin.

Heidsieckin vuosikertasamppanjoihin ei käytetä lainkaan Pinot Meunieria ja kaikki talon viinit läpikäyvät malolaktisen käymisen happojen terävyyden pehmittämiseksi.

Brut Réserve kypsyy seitsemän vuotta ja on 60 tarhan sekoitus.


 
Blanc des Millenaires 1995 maksaa Suomessa noin 165€. Samppanja on kermainen, runsas, briossinen ja yllättävän nuorekas ikäänsä nähden. 

Aromimaailmasta löytyy kuminaa ja kuivaa aprikoosia, viini on lähes täydellinen.
Eli oiva siinä vaiheessa lomaa, kun aurinko paistaa!

Ei kommentteja: