19.1.2015

Gaijin - härkää sarvista

Hyvästi lihaton tammikuu. Ravintola Gaijinista Bulevardilta saa tästä päivästä lähtien japanilaista härkää.
Eikä ihan mitä tahansa härkää, vaan mustaa Wagyu-karjaa, jonka maastavienti oli kiellettyä vuoteen 2012 saakka.

Viime vuonna lihaa saatiin jo Eurooppaan ja Gaijin on nyt ensimmäinen suomalainen ravintola, josta tätä harvinaista herkkua on saatavissa. Lisäyksenä menuun vartaana 15 eurolla tai 100 gramman annoksena 55 eurolla, kertoi keittiömestari Serko Rantanen.

Oli syytäkin Serkon leveään hymyyn - liha oli tällaiselle armoitetulle pihvi-ihmisellekin mahtava kokemus. Ja järjettömän täyttävä, kannattaa kokeilla ihan itse, miten muutamasta viipaleesta tulee ähky.

Wagyu-karja jaetaan neljään rotuun: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled ja Japanese Shorthorn.

90% lihasta on Japanese Blackia, joka taas jaetaan 17 kasvatusalueen nimen mukaan. Näistä kuuluisimmat ovat Tajima, Kobe, Omi, Kagoshima ja Miyazaki.

Näitä eläimiä kohdellaan paremmin, kuin kuulemma keskivertoa suomalaismiestä, mutta lyhykäisesti:

1-3 kuukauden iässä ne ruokitaan maidolla, johon on lisätty viljaa. Tämän jälkeiset noin 900 päivää herkutellaan erilaisilla viljoilla, maissilla ja soijapavuilla. Seuralaiseni mainitsi jotain myös hieronnasta ja musiikista, mutta mitäpä ei suuri Kobe-härän ystävä keksisi.
Ikää eläimellä täytyy olla vähintään 30 kuukautta, jotta liha saavuttaa sille ominaisen, kuuluisan marmoroinnin (sashi), jonka ansiosta se kirjaimellisesti sulaa suussa.
Tässä vaiheessa elopainoa on noin 430 kg.

Eli kun törmäät Bulevardilla Gaijinin edessä seisovaan mustaan härkään, reippaasti sisään ja maistamaan. Kavereita vähän jännitti, miten tällainen erikoisuus otetaan meillä vastaan. Ei ehkä Keventäjien huippusuositus, mutta meikäläisen kyllä.

www.gaijin.fi

Ei kommentteja: