15.1.2015

Careliaa nyrkin ja hellan välistä


Istuttuani vuosikaudet viiniraadin kanssa Carelian ruokalistaa kokeilemassa ristiin rastiin, oli vaihtelun vuoksi piristävää aloittaa iltapäivä keittiöstä. Ei töistä, eikä tiskistä.

Tänään lanseerattavaan, uuteen à la carte-listaan tutustuminen aloitettiin Carelia Winesin Tuomo Laitisen tarjoamalla Jean Vessellen samppanjalla, Oeil de Perdrix Brutilla. Tämä on minulle jo vanha, hyväksi havaittu tuttavuus ja sitä saa myös Alkon tilausvalikoimasta (43,80€ 959447).
Hieno rosén väri Tuomon mukaan nimensä mukaisesti muistuttaa (kuolleen) peltopyyn silmää. Unohtakaa tuo, hyvä Blanc de Noirs-samppanja.

Samppanjanautinto jäi lyhyeksi, kun keittiömestari Marko Loman vei meidät keittiöön ja löi käteen lasin kyytönmaitoa.
Pahaa, sanon minä, mutta toisessa lasissa olikin samppanjaa.
Jälkiruoassa kyytönmaito oli jo siedettävämmässä muodossa jäätelönä.

Marko sai maitohomman nopeasti anteeksi, kun pääsimme maistamaan talon klassikkoannosta, grillattua entrecôtea béarnaisekastikkeella (sata vuotta listalla ja aina hyvää) sekä 48 tuntia haudutettua luomupossun niskaa porkkanakreemillä.

Uudelta listalta testattiin myös mustekalaterriini merikorallilla. Mustekala saa kiehua neljä tuntia viinipullon korkin kanssa. Loppuosa on totta tai tarua, mutta tulos erinomainen.

Lämmin ankankoipi-maksapate, Périgordin mustaa tryffeliä ja kirsikkaa - tätä voisin syödä aina, eikä ollut pahaa Vessellen Brut Réserven kanssa. Joku hyvä Burgundi viininatsi Kai Aution valikoimista voisi myös rimmata kivasti
upean alkuruoan parina.
Salaatti paahdetusta palsternakasta, vuohenjuustosta ja maapähkinästä sekä
sipulikeitto porsaankielen ja Comté-juuston kanssa sai jopa kaipaamaan entistä säännöllistä elämää Carelian kellarin viinikabinetissa.

Keittiössä käytiinkin jo kurkkimassa myös makkarantekoa ja pääruokana tarjottu makkara vasikasta, kateenkorvasta sekä sisäelimistä olikin  aivan toppen. Tällaisella kunnianhimoisella listalla mennään takuulla aika hyvin seuraavat kuukaudet.Ravintoloitsija Asta Nurmilaukas on pitänyt pintansa voimakkaasti muuttuvassa ravintolamaailmassa, eikä ole tinkinyt periaatteistaan tiukkoinakaan aikoina. Tämän päivän uutisia fine dining-ravintoloiden vaikeuksista hän ei pidä yllättävinä, sillä niiden käyttäjäkunta on kuitenkin rajallinen.

Astan kortteliravintoloiden, Carelian, Kuun ja Kuu Kuun valttina on myös ollut aina kohtuullinen viinihinnoittelu. Oman maahantuonnin ansiosta viinilistalla on  huippuvalikoima, jonka lukemisessa saattaa välillä uuvahtaa. Chez Dominiquen ja Postresin kautta Carelian ravintolapäälliköksi tullut Kai Autio pitää huolen, ettei valintojen kanssa mene sormi suuhun, eivätkä hinnat överiksi.


Kai maistatti ruokien kanssa myös nature-viinejä Marchesta ja Chianti Classicosta. Maistakoon, ken uskaltaa.

Sitä, että Carelian viinilistalla on pelkästään eurooppalaisia viinejä Kai puolustaa sillä, ettei voi päästä riittävän hyvin kärryille kaikista maailman viineistä. Kun valinta täytyy tehdä, se osuu aika ymmärrettävästi Eurooppaan, jonka viinien monimuotoisuus ja hapokkuus toimii hyvin ruokien kanssa.


Careliassa on kaikenlaista muutakin pöhinää tiedossa. Joka maanantai kolmen ruokalajin Isännän menu, 27 eurolla ja jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina viini-ilta, jonka yleensä vetää Kai. Teemoissa löytyy tammenkäytöstä jälkiruokaviineihin.

Viinien teemaviikot jatkuvat maaliskuussa Burgundilla. Kolmen viikon aikana avataan satakunta pulloa ja koska Kain mielestä burgunderit eivät säily avattuna yön yli, kannattaa paikalle suihkaista loppuillasta..

Huippuruokaa tammikuuhun, käykää kurkkaamassa ja Astan sanoin - tipaton tammikuu tai 100 päivää ilman alkoholia vetää ravintoloitsijan pään punaiseksi. Ymmärrän.


Ei kommentteja: