7.11.2013

Zenatoilemassa

Alberto Zenato piipahti Suomessa maistattamassa aina ah, niin upeita viinejään Valpolicellasta. Vanhojen tuttujen, Zenato Ripasson ja Amaronen lisäksi henkilökohtaisesti riemastuin talon upeista Trebbiano di Lugana-lajikkeesta valmistetuista valkoviineistä ja mikä parasta, Zenaton Lugana on tulossa Suomen markkinoille myös kuohuvana versiona. Tätä kuohuviiniä on tullut kannettua Venetosta Suomeen, sen verran hyvää se on!

Ilta alkoi siis kivasti tämän kyseisen kuohuvan parissa, joka on perinteisellä menetelmällä valmistettu ja 18 kuukautta hiivasakan kanssa kypsynyt viini.
Loistava sellaisenaan, mutta myös oiva pari sushille tai alkavan blinikauden pöytään. Viinissä on mineraalisuutta ja sitrusta melko täyteläisessä rungossa ja hintaa tulee olemaan parinkympin tietämillä.

Lugana San Benedettoa saakin jo Alkosta 12,99 euron hintaan, mutta laittaisin kympin lisää tilausvalikoiman Zenato Lugana Riservaan, viini on ihan omissa sfääreissään - mahtava hapokkuus kantaa mineraalista ja sitruksista viiniä, joka on kypsynyt tammessa 6 kuukautta ja sitten vielä pullossa vuoden. Tammikypsytys antaa viineille jopa pientä ikääntymispotentiaalia, vaikka Alberton mukaan ne ovatkin parhaimmillaan nuorina.

Alberto kertoi Luganan olleen lajikkeena alkuun todella hankala markkinoitava, sillä kaikki halusivat Venetosta joko Soavea tai Pinot Grigiota. Nyt tämä Verdicchio-perheeseen kuuluva lajike on kuitenkin löytänyt ystävänsä ja viiniä tuotetaan Garda-järven lähimaastossa yhä kiihtyvään tahtiin.

Luganasta siirryttiin sitten suoraan itse riista- ja talvikauden asiaan, ripassoon ja amaroneen. Zenato Ripassa Valpolicella Superiore on ollut Alkossa iät ajat ja tätä amaronen pikkuveljeä saa hintaan 19,98. Talon amarone, Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2010 on markkinoilla 37,70 eurolla, mutta lahjapakettiin minä toivoisin jälleen tilausvalikoimasta saman viinin riservan vuodelta 2007. Täytyy varmaan olla vähän kiltimpi, koska hintaa sillä on jo 65,90. Zenato on hyljännyt viineissään Molinaran, kuten moni muukin alueen tuottaja ja vaihtanut sen sähäkkäämpään Oseleta Croatinaan, joka antaa Corvina-Rondinella-sekoitukseen mukavasti lisää väriä sekä tanniineja.
Kysyin Albertolta vielä vinkkejä hyviin amarone-vuosikertoihin ja ne ovat tässä : 2011, 2009, 2007, 2006, 2005, 2001 ja 2000.

Lähden ensi viikolla vielä Turkuun testaamaan ravintola Pinellan Zenato-menun, jota tarjoillaan joulukuun 21. päivään saakka. Pääruoan kanssa Pinellassa nautitaan Zenaton Cresassoa ja jälkkäri kulkee recioton kyljessä. Omanlaisensa Zenato-menu on myös Kajaanissa ravintola Herman Renforsissa ja Levillä menua tarjoilee ravintola Valkea Vaadin. Buon appetito!

Ei kommentteja: