24.10.2013

Syömään Bilbaoon - pintxos ja pikkuherkut

Seikkailuni Bilbaossa johtaa nyt vääjäämättä siihen, että Winestudiossa syödään ja juodaan baskilaisittain ensi vuoden alussa.

Kun tämä reissu alkoi museoiden ja taiteen lisäksi vierailulla Euroopan suurimmassa katetussa kauppahallissa, olin täysin myyty tähän kaupunkiin.
Sen päälle Michelin-tähtiravintoloita, pintxoksia ja upean mineraalista paikallisviiniä, txakolia, mitä muuta ihminen voi enää tarvita!


Kaiken lisäksi lokakuun lopussa on hämmästyttävän lämmintä 26-27 astetta vielä illallakin, eikä pisaraakaan ole tullut sadetta, vaikka täällä sataa eniten Espanjassa Galician lisäksi. Ja sitten ruokapöytään!

Turskaa syödään eniten perinteisistä ruoista, kalan posket varsinkin ovat erityisherkkua. Se, mitä vuoden alussa tastingissä tarjoan, olkoon vielä hieman harkinnan alla, mutta kai sitä baskilaista kalapataa ei voi olla tekemättä..

Äyriäisiä eri muodossaan on tullut syötyä, ostereita, simpukoita ja vaikka mitä liikkuvaa. Michelin-ravintoloissa myös savuavaa, suussa paukkuvaa ja poksuvaa.


Ostin hallista kahdellakympillä valtavan kiekon paikallista, manchegon tyyppistä, savustettua Idiazabal- juustoa, joka on valmistettu lampaanmaidosta.
Paikalliset tarjoavat sitä kvittenihillokkeen, eli membrillon kanssa ja juuston seuraksi juodaan Rioja Alavesan punaviinejä.

Jamón, jamón!! Kinkkua syödään paljon, Jamón Ibericoa, sitä onnellista mustaa possua, joka saa vapaana temmeltää. 5J - Cinco Jotas Bellotaa on tarjottu lähes päivittäin. Bueno!
Makkaroista suosituimpia ovat verimakkarat, morcillat, joilla myös täytetään paprikoita, mustekaloja ja vaikka mitä. Morcilla on mielestäni parhaimmillaan sellaisenaan tai raikkaan omenahillokkeen kanssa.


Pintxos-baareja tuli kierreltyä päivittäin ja monet samalla aukiolla tai kadulla olevat kisaavat keskenään näiden pikkuannosten tasosta.
Huimia eroja kyllä löytyykin. Saman aukion laidalla kiersimme lounasaikaan muutamassa baarissa ja tyyli kulki gourmet-ruoasta lähelle mielikuvituksettomia perustapaksia.
Parhaaksi rankkasin Plaza Nuevalla sijaitsevan Gure Tokin, Plaza Nueva 12, puh. 944 158 037. Sinne!

Paikka on voittanut parhaan pintxoksen palkinnon vuonna 2011 sieni-keltuaisvaahdokkeellaan, joka on maukas ja kuohkea keitontapainen ja lisäksi sopivan pieni annos makumaailman runsauden vuoksi. Vieläkin kuppilassa käytiin jälkipelejä viime vuoden voittajasta, eli elämän ja kuoleman asioista puhutaan, kun Baskimaalla ollaan ruoan ääressä!

Ei kommentteja: