10.9.2013

Local Wild Food Challenge Punkaharjulla!

Viime viikonloppuna kisattiin Punkaharjun kauniissa Valtionhotellissa Uudesta-Seelannista alkunsa saanut villiruokakilpailu - Local Wild Food Challenge - joka oli todellista lähiruoan ilotulitusta.
Punkaharjun metsät olivat täynnään mahtavia raaka-aineita, sieniä ja marjoja, jonka lisäksi nuottaporukkakin vetäisi tuhat kiloa muikkua. Tästä tosin vain murto-osa pääsi annoksiin, säynävän, hauen, siian, kuhan ja ahvenen, kyyhkyn, jäniksen ja ties vaikka minkä ohella.
 
Kisa järjestettiin kolmatta kertaa ja osanottajia oli lapsista ammattilaisiin, joka teki annosten kirjosta mielenkiintoisen ja taso oli kova. Työtä oli tehty yksin, kaksin tai koko perheen voimalla ja tuomaristolla olikin aika homma eri kategorioiden parhaiden, sekä toki koko kisan voittajan seulomisessa.

Local Wild Food Challenge on uusseelantilaisen Bill Mansonin idea, joka on levinnyt Uuden-Seelannin ja Punkaharjun lisäksi Martha´s Vineyardille Amerikkaan sekä Ranskan alpeille. Itse kisa on avoin siis kaikille, kunhan ainakin yksi annoksen raaka-aineista on itse hankittu lähiluonnosta. Kuten tässäkin kisassa, kilpailuannos voi olla jälkiruoka, koko menu, alkuruoka tai mikä tahansa, kunhan se on syötävää. Sanoo yksi tämän vuoden tuomari, joka söi ensimmäisen kerran elämässään Punkaharjulla muurahaisia..

Tuomaristossa oli Bill Mansonin lisäksi viime vuoden voittaja Sampsa Putto sekä Sari Sirén. Osallistujia oli 17 ja porukkaa oli ilmoittautunut myös etukäteen, mutta osa lappasi suoraan sisään annosten valmistuttua kotioloissa, nuotiolla tai hotellin keittiössä.
Sampsa kertoi viime vuoden kisan aiheuttaneen pikku stressiä, kun paria tuntia ennen kisan päätöstä istuttiin vielä ongella pääraaka-ainetta hankkimassa.

Kilpailun palkinnot olivat enemmän kuin kannustavia ja palkittavia luokkia oli useita - mm. paras tarina, paras yritys, paras veden annin, parasta metsästä ja sitten se kaikista paras, jonka valmistaja pääsee Martha´s Vineyardille lokakuussa.
Ja olihan niitä tarinoita - Kiinan keisarista muurahaisineen punkin puremien kautta uponneisiin veneisiin ja kaikkea siltä väliltä.
Armoton raati ei kuitenkaan säälipisteitä antanut, vaan voittaja nousi pistejohdolla muista kärkeen ja Martha´s Vineyardille lähtee Simo Saarimaa Krapihovista. Onnittelut!
     
Ensi vuonna mukaan! www.localwildfoodchallenge.com






Ei kommentteja: