25.8.2012

Larochen luomuviinejä testaamassa Chef & Sommelierin herkkujen parissa!

Vaikka Michel Laroche on jäänyt "eläkkeelle" myytyään yrityksensä JeanJeanille (Advini Group), hän edelleen  kulkee markkinoimassa Larochen viinejä, jotka ovat klassisen Chablis´n lisäksi valloittaneet viinitarhoja eteläisestä Ranskasta, Chilestä ja Etelä-Afrikasta.

Elokuun loppuun kuuluvat perinteisesti rapujuhlat Suomessa ja uusien Larochen vuosikertojen maistattaminen. Tällä kertaa pääsimme maistamaan myös vielä Suomessa listaamattomia luomuviinejä Larochen viinintekijän, Grégory Viennois´n johdolla.
Grégory on hankkinut oppia luonnonmukaiseen viljelyyn mm. työskenneltyään Michel Chapoutierin kanssa kuuden vuoden ajan. Larochen kyytiin Grégory hyppäsi vuonna 2011 ja nyt olisi työn alla 1500 hehtaarin tarhojen muuttaminen orgaanisiksi. Hän on yhtä mieltä Michel Larochen kanssa siitä, että laatuviiniä voi tehdä ainoastaan korkealaatuisesta raaka-aineesta, määriin heillä ei tuijoteta.

Laroche Bourgogne Chardonnay 2011 ja Chardonnay de la Chevaliere 2011 upeassa mineraalisuudessaan vahvistivat Grégoryn kertomuksia tarhoilla tehtävästä työstä. Luonnonmukainen viljely antaa maaperälle ja köynnöksille enemmän vastustuskykyä tauteja vastaan. Michel Laroche lisäsi torjunta-aineena sallitun kuparin auttavan rypäleiden kuoren paksuuntumisessa, joka taas suojaa rypälettä hometaudeilta. Yhdestä suusta oltiin sitä mieltä, että maaperän mineraalisuus pääsee näissä viineissä paremmin esiin, viinit ovat tasapainoisempia ja niissä on enemmän konsentraatiota.


Luonnonmukainen viljely vaatii enemmän työtä, mutta lopputulos on sen arvoista. Tammea ei ole käytetty, jotta viinien puhtaus ja raikkaus pääsevät oikeuksiinsa. Näissä viineissä hinta ja laatu kohtaavat enemmän kuin hyvin - puhumme alle 10 euron viineistä!
Laroche on sulkenut viininsä kierrekorkeilla vuodesta 2001 saakka ja Michel Laroche toteaakin, ettei takaisin luonnonkorkkiin olla menossa. Ainoa pakkaustapa, joka tuottaa harmaita hiuksia, on Bag-in-Box, jonka kanssa ei tahdota millään päästä sinuiksi.


Michel Laroche kertoo vuosikerran 2012 olevan hankalin 45 vuoteen. Kylmän kevään jälkeen kaikki on ollut epätasapainossa, jota nyt yritetään saada kiinni lämpimän sään ansiosta. Kukinta oli keväällä epätasaista ja ajoittui pitkälle aikavälille ja siitähän ne pulmat lähtivät. Tasapaino kärsii yleensä joka tapauksessa, vaikka mitä tahansa poppakonsteja vielä sadonkorjuun aikaan tehdäänkin. Aikaisemmin satoa alettiin kerätä lokakuun alussa, sitten lämpivät vuodet aikaistivat korjuun syyskuun puoleenväliin ja nyt ollaan taas poimintavalmiudessa lokakuun alun paikkeilla. Pidämme peukkuja!
Näiden kahden luomu-chardonnayn lisäksi maistoimme raikkaan ja hieman "vihreän" Syrah-Grenache de la Chevalieren vuodelta 2011. Napakka viini kohtuullisen alkoholipitoisuuden kera. Mainio punaviini, jonka pariksi Chef&Sommelierin maestro Sasu Laukkonen oli viritellyt Ahvenanmaan karitsaa ja entrecôtea rosmariinikastikkeella - lyömätön yhdistelmä.
Kyllähän meitä pidettiin kuin kukkaa kämmenellä jälleen kerran ruokien ja palvelun suhteen - chardonnayn seuraksi itsetehtyä suolalihaa, muhennettuja tatteja, tempura-sinisimpukoita sekä etanoita. Täällähän voisi vaikka asua - joten ovet säppiin, pojat!
Ruokailun kruunasi jääkaappiin kesäloman ajaksi "unohdettu" Peltolan Blue-sinihomejuusto, joka oli saanut aivan uusia ulottuvuuksia noin 6 viikon kypsymisen jälkeen. Sen parina talon omaa näkkäriä ja raparperikompottia. Sanat loppuu..
Lopuksi (ei ihan voi sanoa), back to basics, vaikka kurvasimmekin läpi Larochen jo markkinoitamme vuosikausia valloittaneet tutut viinit uusilla vuosikerroilla. Oma ikisuosikki piti paikkansa - Chablis Premier Cru Les Vaudevey 2009 ja hyvänä kakkosena Chablis La Jouchère, jotka päättivät tämän visiitin fiilikseen, että olet oikeassa paikassa ja seurassa oikeaan aikaan. Mercí.

Ei kommentteja: