8.2.2012

Vuoden Viinit 2012, kisan puoliväli


Tämän vuotinen Vuoden Viinit kilpailu on ehtinyt puoliväliin. Maistettuna on Euroopan ja uuden maailman alle kympin viinit, kuoharit ja ”tonkat”. Nämä dominoivat Alkon myyntiä ja samalla valikoimaa, siis ”tärkeät sarjat”.
Uuden maailman alle kympin pullot olivat kaiken kaikkiaan hyvin saman oloisia. Ei niistä sokkona pystynyt oikein maita, alueita tai rypäleitä päättelemään. Teknisesti huolella valmistettuja, samalla valitettavan persoonattomia. Pitää muistaa, että ei näistä montaa euroa viinin valmistajalle tule, eli odotukset pitäisi olla sen mukaisia. Tämä ei tietenkään selitä kaikkea. Miksi eri maat, alueet ja lajikkeet maistuvat niin samalle? Luulisi, että se ei ole kenenkään etu pitemmän päälle. Toisaalta se mitä kisassa jää huomioimatta, on ulkoasu ja mainokset. Löytyisikö sieltä niitä eroja?
Euroopan vastaavat olivat ryhmänä huomattavasti moninaisempi joukko. Osa oli tosin huonosti tehtyjä tai epätasapainoisia kokonaisuuksia. Mutta onnistuneet olivat erityylisiä ja makuisia. Minusta viinin pitää olla uskollinen alkuperälleen, alueelle ja lajikkeille mistä on valmistettu. Tässä eurooppalaiset onnistuivat huomattavasti uutta maailmaa paremmin!
Laatikot ja muut ”ei pulloviinit” noudattivat samoja linjoja pullotteiden kanssa. Tosin valkoisten kohdalla tuli esille runsas sulfiittienkäyttö ja parasta ennen päivän tarkka seuranta. Jos ”viimeinen käyttöpäivä” oli lähestymässä, alkoi laatu kärsiä ja kovasti. Eli ostaessa kannattaa tarkkaan katsoa milloin viinien on pakkaukseen laitettu.
Kuohuviinit olivat kiinnostava sarja, oli kaikkia tyylejä ja makeusasteita. Suurin osa mukana olleista oli kelvollisia ja parhaat aivan loistavia. Tässä vaiheessahan ei vielä ole tietoa mikä viini oli missäkin lasissa jne. Tulokset julkaistaan ViiniExpon alkaessa, 14.3., niin yleisölle kuin maistajille. 

-Jukka

PS Kuvissa näkyvät pullot tai pakkaukset ovat päätyneet täysin sattumalta esille.

Ei kommentteja: