28.12.2011

ESPANJAN VALKOVIINIT NOUSUSSA


ESPANJAN VALKOVIINIT NOUSUSSA
Espanjalaisten viinien alamäen selkä alkaa taittua ja varsinkin valkoviinit nostavat iloisesti päätään. Galician Albariño on jo pitkään porskuttanut suosiossa Penedèsin ja Ruedan aromikkaiden valkoviinien ohella. Myös Riojan Viura on saanut lisää potkua, kun siihen on vuodesta 2007 saanut lainmuutoksen myötä lisätä Chardonnay-, Sauvignon Blanc- ja Verdejo-lajikkeita. Täällä paikan päällä voin sanoa, että nyt uskaltaa jo missä tahansa tilata lasin valkoviiniä kyselemättä sen kummempia ja eteen tulee ihan kelvollista juotavaa.
Riojasta saadaan jatkossa varmasti uusimmat mielenkiintoiset viinit, joiden kärkeen luulisi menevän valkoisen Tempranillon. Tempranillo Blanco on Viuraa aromikkaampi ja kun sitä ei laiteta tammeen, saadaan karaktäärit optimoitua. Uusi laki sallii myös alkuperäislajikkeiden Maturanan ja Turruntésin lisäämisen sekoitukseen edellä mainittujen ohella. Alkuperäislajikkeiden täytyy kuitenkin hallita suurinta osaa sekoituksesta.
Albariñoista löysin tässä helmen, Viontan, jonka ravintolahinta on täällä 17 euroa pullolta. Galician viinien aromikkuus, kukkaisuus ja mineraalisuus tuettuna mielettömällä hapokkuudella, tulevat tässä viinissä hienosti esille. Viini näyttää saaneen maailmalla hyviä pisteitä muiltakin viininokilta.

Ei kommentteja: