20.9.2010

AJANKOHTAISTA OIV:STA 20.9.


Kansainvälisen viinijärjestön OIV:n (Organisation Internationale de la Vigne et Vin) Suomen edustaja Pekka Lehtonen esitteli tällä viikolla Viinin Ystävissä organisaationsa ajankohtaisia uutisia. OIV muodostuu 44 jäsenmaasta ja meilläkin on siellä Pekka Lehtosen johtamana huomattava pesti, vaikkemme viinintuottajamaa olekaan. Lehtonen toimii OIV:n viinien analysointikomission varapuheenjohtajana ja Suomessa Alkon alkoholintarkastuslaboratorioiden johtajana.
Ajankohtaisin aihe, eli luomuviinit, eivät menneet OIV:ssa läpi. Pitkään keskustelua on käyty mm. luomuviinien maksimi-rikkipitoisuudesta. Punaviineille tarjottiin ylärajaksi 100 mg/l ja valkoisille/rosé-viineille 150 mg/l. Organisaatiossa ehdotettiin myös erikoislupien antamista rikinkäytölle poikkeuksellisissa ilmasto-olosuhteissa. Yhteisymmärrykseen ei kuitenkaan päästy siitä, mitkä ovat poikkeuksellisia ilmasto-olosuhteita. 
Komissio veti siis kokonaan ehdotuksensa luomuviineistä pois, joten toistaiseksi voidaan markkinoida ainoastaan luonnonmukaisesti tuotetuista rypäleistä valmistettua viiniä.
Allergeenit tulee merkitä pakkauksiin ja etiketteihin, mutta viineillä on tästä poikkeuslupa 31.12.2010 saakka. Päätöstä tästä ei ole vielä saatu aikaiseksi, sillä allergeenijäämät ovat niin pieniä ja tutkimukset ovat kesken. Munanvalkuaisten ja maidon kaseiinin olemattomat jäännösmäärät aiheuttavat vielä runsaasti lisätöitä, jotka saataneen päätökseen keväällä 2011.  Allergeenien merkitsemiseen saatetaan siis hakea lisäaikaa.
OIV:n tutkimusten mukaan huolella tehdyistä viineistä ei siis ongelmaa synny rikin tai allergeenien puolesta.
Ilmastonmuutoksen vaikutuksia on niin ikään tutkittu. OIV:n tavoitteena on pikaisesti kehittää uusia lajikkeita, jotka kestävät kuivuutta ja korkeita suolapitoisuuksia. Yhden asteen lämpeneminen merkitsee viinirypäleiden sadonkorjuuta viikkoa aikaisemmin.
Viinintuotannossa Ranska ja Italia pitävät kärkisijoja. Niitä seuraa Espanja, USA ja Argentiina. Kulutuksessa johtaa Ranska, jonka jälkeen eniten viini maistuu Italiassa, Saksassa, Englannissa ja Espanjassa. Suomi on häntäpäässä myös asukaslukuun suhteutettuna.

Ei kommentteja: