30.3.2012

Rives-Blanques, Languedocin tähti


30.3. RIVES-BLANQUES KUOHUVIININ HISTORIAN JUURILLA
Languedocin Limoux´ssa Pyreneiden juurella sijaitseva viinitila Ch. Rives-Blanques tuottaa upeita kuohuviinejä, joita maistettuaan on jopa viiniguru Jancis Robinson todennut: ” kuka kaipaa enää samppanjaa” !
Sympaattisen pariskunnan Carol ja Jan Panmanin tila harjoittaa ”järjenmukaista viininviljelyä” eli omaa Agriculture Raisonée-sertifikaatin. He eivät halua olla täysin orgaanisia, sillä jonkin verran myrkytyksiä on tarhoilla tehtävä. Tämän päättää ensinnäkin paikallishallinto mm. bakteeritautien, kuten flavescence doréen estämiseksi. Alueen maaperä on lisäksi sen verran kivistä, että traktoreilla kulku on paikoin hankalaa ja ”lempeät kemikaalit” ovat tarpeen. Tarhat sijaitsevat kuitenkin sen verran korkealla, 350 metriä merenpinnasta ja suhteellisen tuulisella alueella, että ruiskutusten määrä on kohtuullinen.
Rives-Blanques on kerännyt huomattavan määrän palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa ja tilan Blanquette de Limoux sekä Cremantit Vintage Rosé ja Blanc de Blancs ovatkin ikimuistoista maistettavaa.
Alueella ovat häärineet aikoinaan benediktiiniläismunkit ja toisin kuin yleisesti luullaan, kuohuviinin keksijä ei ollutkaan Dom Perignon, vaan historian ensimmäinen tunnettu kuohuviini on Blanquette de Limoux. Ensimmäiset merkinnät kuohuvasta viinistä löytyvät Carcassonen lähellä sijaitsevan Saint Hilairen luostarin asiakirjoista vuodelta 1531. Tarina ei tosin kerro, kuinka paljon benediktiiniläiset munkit ovat vuosikymmenten saatossa jakaneet tietoa keskenään, mutta Champagnen alueella munkki Perignon valmisti kuohuvaa juomaa vasta sata vuotta myöhemmin. Blanquette de Limoux oli myös Yhdysvaltojen kolmannen presidentin ja maan tunnetun viinikonössöörin, Thomas Jeffersonin lempijuoma ja tämä jättikin jälkeensä kellarin täydeltä Blanquettea.
Rives-Blanques tuottaa ainoastaan valkoviinejä sekä kuohuviiniä 22 hehtaarin tarhoillaan, joista puolella viljellään Chardonnayta. Jokainen palsta käytetään ja kypsytetään erikseen, perusviini kuohuviiniin tankeissa ja valkoviinit, joiden osuus on 80 % tuotannosta, pääosin tynnyreissä. Laatuluokiteltu AOC Limoux täytyy lain mukaan poimia käsin ja käyttää tammessa. Chardonnay käy ja kypsyy 25% uudessa tammessa, Chenin Blanc 5-10% ja Mauzac ainoastaan vanhassa tammitynnyrissä.  Talon kuohuviini on kuivaa, jäännössokeria löytyy ainoastaan nelisen grammaa, kun muut alueen kuohuvat ovat yleensä huomattavasti makeampia. Champagnea lämpimämmän ilmaston ansiosta Blanquette de Limoux on yleensä aina vuosikertaviini.

Ei kommentteja: