4.12.2014

Sata lasissa 21 - Montenisa Franciacorta

Kun tuolla Turun reissun Antinori-illallisella eteen tuli jälleen ihana Montenisan Franciacorta, niin muutama matkamuisto piti palauttaa mieleen syyskuulta ja samalla muistuttaa, että Montenisaa saa
Alkon tilausvalikoimasta.
Hinta on 26,90€ ja ensi vuoden alusta riittävästi tilausvalikoimassa myyvä tuote voi päästä oikotietä vakiovalikoimaan. Eli ostamaan siis, niin saamme kuohuviin hyvän lisän, jossa hinta ja laatu kohtaavat hienosti.

Montenisa kuuluu siis Antinorille, joka vasta 1999 viimeisimpien joukossa tuli Franciacortaan. Potentiaalia ja hienoja viinejä tältä Italian parhaalta kuohuviinialueelta Lombardiasta on tullut jo vuodesta 1961.
Pioneerina oli Berlucchin viinitalo, joka halusi kokeilla, miten kuplat rimmaavat alueen mineraalisten ja herkkien viinien kanssa. Ja hyvinhän tuo toimii. DOCG syntyi vuonna 1995.
Franciacortan viinit tehdään perinteisellä samppanjamenetelmällä ja sallituja lajikkeita ovat Chardonnay, Pinot Noir sekä Pinot Blanc. Minimikypsytysaika on 18 kuukautta hiivasakan kanssa.
Kesäpäivät ovat kuumia ja illaksi hieman viilenee, joten lämpötilavaihtelut kasvukauden aikana antavat viinehin rakennetta ja happoja.
Upean mineraalisuuden salaisuus on taas kalkkikivinen maaperä.


Montenisa tuottaa 300.000 pulloa vuodessa ja hehtaareja on 60.
Tämän vuoden sadonkorjuu oli yhtä painajaista, koska koko pohjoisessa Italiassa on satanut pitkin kesää. Satomäärissä jäädään huomattavasti jälkeen edellisistä vuosista, jotta saadaan laatu ylläpidettyä.
Koskaan ei kuitenkaan tiedä, miltä se viini ensi lokakuussa maistuu, joten pidetään peukkuja.
Antinorin tila on 1600-luvun upea palatsi, mutta muuten pidetään ihan matalaa profiilia. Etiketeissä ei myöskään Antinoria mainita.

Kaikki viinit vinifioidaan erikseen, 90% käy terästankeissa ja 10% tammitynnyreissä, joka antaa viineihin rakennetta. Kolme vuotta vanhat tynnyrit tulevat Toscanasta ja niitä käytetään 5-6 kertaa.

Montenisan Franciacorta Brut kypsyy hiivasakan kanssa 30 kk ja suosittelen lämpimästi maistamaan talon rosén tai Saténin, jos vastaan tulee.  Satén on Blanc de Blancs-kuohuviini, joka on kypsynyt 48 kk hiivasakan kanssa. Viinin takana on Bellavistan enologi Mattia Vezzola. Taivaallinen viini!


Ei kommentteja: